Euro Space Center

Nadat we als één van de winnaars van de wedstrijd werden gekozen, werden we uitgenodigd op een theoretische vorming over de satelliet en hebben we mogen deelnemen aan een 3 dagen durende astronautenstage.
Hier zie je het beroemde ruimteveer van het Euro Space Center.

Tijdens dit onvergetelijk verblijf kregen we meer uitleg over de werking van de verschillende satellieten, teledetectie, orbits en Proba. We kregen zelfs de kans om het grondstation van de satellieten in Redu te bezoeken. Daar bevindt zich ook de kleine parabool van Proba. Er waren ook "ruimte-activiteiten" voorzien. De laatste dag kwamen er ook ingenieurs van de firma Verhaert die de satelliet bouwde, zodat we hen onze projecten konden uitleggen en kregen wij ook bijkomende raadgevingen van hen.

Enkele van onze activiteiten in het Euro Space Center :

Simulatie van een ruimtevlucht.
Aan boord van twee simulators (waarvan 1 dynamisch) voerden de studenten een vlucht uit met een ruimteveer. Nu is het aan jou om je lancering tot een goed einde te brengen, Roger : klaar ?

De multi-as stoel.
Op deze multi-as stoel bevinden de studenten zich de ene keer met het hoofd omlaag, dan eens links, dan eens rechts. Deze stoel werd ontworpen om de astronauten te oefenen hun concentratie te bewaren ondanks de desoriëntatie die ze ondervinden tijdens gewichtloosheid. (zie de foto links).

De moonwalk of de 1/6-stoel

Dit instrument werd gebruikt door de 16 astronauten die op de Maan geweest zijn zodat ze zich makkelijker konden bewegen en ook beter voorwerpen konden manipuleren. Je moet weten dat op de maan onze massa gedeeld wordt door 6 omdat de maan een zwaartekracht heeft die 6 keer kleiner is dan die van de Aarde.


De roterende stoel.
Deze stoel werd ontworpen om een slechte werking, een storing van het evenwichtsorgaan (gesitueerd in het binnenoor) bij de astronauten te detecteren. En ook om hen te doen wennen aan de symptomen die ze zullen ondervinden in de ruimte.


De studenten kruipen gedurende een uurtje in de huid van de ingenieurs. Hun rol bestaat er namelijk in een (artificiële) satelliet te bouwen, zich te organiseren en leiding te geven aan de groep (zie foto).


We kregen de kans om gedurende zo'n 3 tot 4 uur te spreken met de groep van Verhaert. We konden hen vele vragen stellen en kwamen wat meer te weten over onze "missie". Bedankt aan de volledige groep van Verhaert.


Ons bezoek aan het grondstation van Redu. Dit bezoek is uitzonderlijk omdat we bevoorrecht waren door onze deelname aan de wedstrijd. Het grondstation van Redu is immers gesloten voor het publiek. Hier zie je enkele foto's.

Hier wordt onze uitstap beëindigd, onze foto net voor het vertrek (maar we komen terug !)
Onze dank aan Pierre Emmanuel, Dominique, Nathalie, Sylvie .... en aan alle andere begeleiders die ons enkele fantastische dagen en ook enkele buitengewone ontdekkingen deden beleven.


Presentatie | Resultaten | Contacten | Forum | Sponsors | Links
 
Vertaald door Mariette Bruynooghe ------------------------------------------------------------- Hébergé par Astropof inc.